divendres, 1 de novembre del 2019

Astrodibuix - Nebulosa Amèrica del nord

El nostre company Fernando ens acaba el relat iniciat en aquesta altre entrada (Nebuloses del Vel) amb el segon astrodibuix que va fer.

"Com ja vaig comentar, tenia al cap fer un astrodibuix de la Nebulosa Amèrica del Nord (NGC7000), aprofitant que en aquesta època de l'any encara està alta i això permet una visió més neta al haver-hi menys atmòsfera pel mig.

https://flic.kr/p/2hDuMkF

Astrodibuix de la Nebulosa Amèrica del Nor

Aquesta nebulosa es troba a la cua del Cigne i la seva visió amb telescopi és realment espectacular. Cal tenir present, però, que és una nebulosa molt gran, ocupa més o menys la mateixa àrea que la Lluna, per lo que es necessari molt pocs augments per poder abastar-la sencera.

Nebulosa Amèrica del Nord a la constel·lació del Cigne (Programa SkySafari)

Fins i tot, fent servir un filtre UHC es pot arribar a veure sense cap ajuda de telescopis o prismàtics si i som a un lloc realment fosc. Només cal ficar el filtre davnat de l'ull per a veure-la (teniu present que mai es veurà com a les astrofotografies que podeu trobar per Internet).

NGC7000 es troba aproximadament a uns 2.000 anys llum i té una mida d'uns 50 anys llum, lo que ens mostra la seva grandaria.

Ubicació respecte al sol a la nostra galàxia  (Programa SkySafari)

La forma ens recorda a Amèrica del Nord, essent la zona més fosca la corresponent al Golf de Mèxic. Aquesta regió fosca és deguda a que hi ha una major densitat de pols interestel·lar que no permet el pas de la llum que genera el gas ionitzat, i que és el motiu pel que la resta de la nebulosa es pot observar.

NGC 7000 nebulosa Norteamérica en h-alpha 7nm

Astrofotografia de la nebulosa feta pel Gerard Tartalo i Manel Merigó


Com a l'anterior astrodibuix, per fer aquest vaig utilitzar un telescopi refractor AR152-S, en aquest cas, però, només vaig emprar l'ocular Panaview 38mm 70º, degut a és una regió molt i molt extensa. Com a filtres, el Televue Bandmate Nebustar i el Baader OIII.

Pel procés de dibuix he fet com sempre, primer marcar les estrelles més brillants, fent servir un llapis 2B, i a partir d'aquí la resta d'estrelles en funció de la seva brillantor, amb llapis HB i 2H. Per la nebulosa, primer vaig marcar de forma molt suau el seu contorn, i després fent servir un bastonet de cotó, que he carregat amb grafit a un altre paper l'he anat marcant, sempre de forma molt suau.

El temps total per a obtenir el dibuix va ser de 1h.

Ja fa un temps vaig fer una astrofotografia de la zona fent servir la meva càmera i un objectiu de 60mm de focal. La nebulosa es pot veure a la esquerra de la imatge.

Cygnus constellation

Astrofotografia de gran camp de la regió on es troba la nebulosa Amèrica del Nord, a l'esquerra

Sens dubte és un objecte que cal observar sempre que tinguem l'oportunitat."