Eclipsi de Sol parcial, 29 març de 2025
Ahir, 29 de març de 2025, un grup de sòcies i socis de la SALL vam tenir l'oportunitat de presenciar un fenomen astronòmic fascinant: un eclipsi parcial de Sol. Aquest esdeeniment va captar l'atenció d'aficionats a l'astronomia i curiosos per igual, oferint-nos un tast del que l'univers ens té reservat.
De fet, ahir va ser només un aperitiu del que ens espera: el 12 d’agost de 2026, on es podrà veure un eclipsi solar total, un fenomen molt més rar i espectacular que farà que el dia es converteixi en nit durant uns minuts. Després, el 2027 i el 2028, arribaran més eclipsis que continuaran meravellant-nos.
A Lleida, l'eclipsi va començar cap a les 10:59 horeds i es va prolongar fins a les 12:38 hores, amb el seu punt màxim a les 11:45 hores, segons dades proporcionades per experts. En aquest moment àlgid, la Lluna ha cobert aproximadament un 20% del disc solar, un percentatge que, tot i no ser tan impressionant com un eclipsi total, ha estat suficient per generar un lleuger canvi en la lluminositat ambiental i despertar l'interès de molts. A diferència d'altres regiins del planeta, com el nord del Quebec, on la cobertura va arribar al 90%, a Lleida vàrem gaudir d'un espectacle més moderat però igualment especial.
Per a aquells que van voler observar aquest fenomen, la seguretat ha estat clau. Mirar directament al Sol, fins i tot durant un eclipsi parcial, pot causar danys greus a la vista. Per això, es va recomanar l’ús d’ulleres especials homologades amb la norma ISO 12312-2 o mètodes indirectes com la projecció estenopeica, que permet veure l’eclipsi sense risc.
Alguns dels nostres socis i sòcies han experimentat amb altres mitjans per poder veure reflectit l’eclipsi.
Aquest eclipsi parcial no és un fet aïllat, sinó que forma part d’una sèrie d’esdeveniments astronòmics que posicionen la Península Ibèrica, com un lloc privilegiat per a l’observació del cel en els propers anys.
Tot i que l’eclipsi d’ahir no va enfosquir completament el cel, va estar una oportunitat perfecta per connectar amb l’univers i recordar la grandesa dels moviments celestials. Si ahir vas poder aixecar els ulls al cel (amb la protecció adequada, és clar!), segur que vas sentir aquesta barreja d’admiració i curiositat que només els fenòmens com aquest poden despertar. I si te’l vas perdre, no et preocupis: el cosmos sempre té més sorpreses preparades per a nosaltres. Estarem atents!