dilluns, 16 de desembre del 2019

Rememorant el Cometa 46P/ Wirtanen (12/2018)

El nostre company Jordi González ens explica la visita del Cometa46P/ Wirtanenal desembre de 2018. No deixeu de visita el seu bloc on ho explica amb tot luxe de detalls.

"Hola companys.

Com ja sabeu, aquestes festes ens visita el cometa 2l/Borisov però malauradament des de la meva ubicació no el puc fotografiar, queda molt baix a l'horitzó i les parets de la terrassa el tapen. A més a l'estar ubicat cap al Sud, hem queda just per sobre de la ciutat i, segurament, degut a la seva magnitud 14 i l'elevada contaminació llumínica, tampoc podriafotografiar-lo bé. 

Així dons he tirat d'hemeroteca i he processat unes fotografies del cometa46P/ Wirtanen, el qual ens va visitar el passat Nadal 2018 i que encara nohavia pogut processar. Aquest cometa pertany al nostre sistema solar i té una òrbita de 5.44 anys. Això vol dir que al 2024 ens tornarà a visitar i si les condiciones són favorables intentaré tornar-lo a fotografiar. Les fotografies les vaig realitzar el 15 de Desembre quant aquest es trobava a la seva màxima aproximació a la Terra (11.6 milions de km.) brillant amb una magnitud de 4. Al ser tant brillant va poder ser observat amb prismàtics i fins i tota simple vista des de cels foscos lliures de contaminació llumínica. 

Amb una velocitat de 34.200 km/h i un nucli gelat de 1.2 km de diàmetrees va anar aproximant al sol tot escalfant-se i deixant anar una gran quantitat de gas evaporat majoritàriament de cianogen i carboni. Precisament la composició d’aquest gas és la causant del color verd del cometa. Quan aquesta mena de boira queda il·luminada per la llum del Sol, els rajos solars es reflecteixen amb un to verdós.

Tornant al tema dels cometes; apart del 2l/Borisov que assolirà el seu màxim a finals d’aquest mes de Desembre, també en podem localitzard'altres com son: Panstarrs c/2017 T2, 114P/Wiseman-Skiff, 76P/West-Kohoutek-Ikemura,155P/Shoemaker, ASASSN C/2018 N2, 29P/Schwassmsnn-Wachmann,
etc,etc…

Perdoneu per la “parrafada”, m'he anat engrescant i... al final potser m’hi he estès un mica massa.

Salut."

https://eluniversodesdecielourbano.blogspot.com/2019/12/cometa-46p-wirtanen.html