divendres, 6 de desembre del 2019

La galàxia M87 i amb sorpresa!

Text del nostre company Jordi González

Comparteixo aquesta fotografia de la galàxia M87 que vaig fer al mes de Març però que encara no havia pogut processar. No és una fotografia que visualment cridi l’ atenció doncs l’únic que hi apareix és un conjunt de galàxies llunyanes poc definides com és el cas d'M87 (53 milions d’anys llum), NGC4476 (55 milions d’anys llum) i NGC4478 (50 milions d’anys llum) entre altres.

 Galàxia M87 - Jordi González
El que m’ha fet il·lusió d’aquesta fotografia és que he pogut fotografiar el JET o raig de plasma energètic que neix del forat negre supermassiu que hi ha al centre de la galàxia  i surt expulsat cap a
l’exterior uns 5.000 anys llum.

Detall del raig de plasma sortint del forat negre supermassiu

El 10 d’Abril del 2019 tots els principals mitjans de comunicació de tot el mon van donar a conèixer una fita que fins aquell moment no s’havia pogut realitzar mai. Per primera vegada a la historia un grup de científics havien pogut fotografiar un forat negre. Amb aquesta fotografia es corroborava la teoria de la relativitat general de Einstein.  Resulta que aquest forat negre fotografiat és el que hi ha al centre de la galàxia M87, el mateix que ha originat el JET que he captat amb aquesta fotografia. 

Si s’analitza la fotografia en sí no és gaire bona, tampoc vaig poder fer un bon seguiment amb la montura, però el fet de poder fotografiar un objecte situat a 53 milions d'anys llum amb d’altres galàxies que també hi apareixen ja és una bona recompensa per les hores de son perdudes i el temps passat amb el processat.

La fotografia és el resultat de apil·lar 38 fotos RAW de 180 segons a ISO 1600, fetes amb una càmera Canon EOS 1300D.

El telescopi emprat és un Newton SW 200/1000 F5  +  Montura NEQ 6 PRO.

Si voleu saber més sobre aquesta sessió de astrofotografia podeu donar un cop d’ull a l’entrada que he fet al meu blog.


Salutacions companys.