dilluns, 2 de desembre del 2019

Cràter Gutenberg

Relat del nostre company Fernando.

Després d'uns dies bastant dolents per fer astronomia, per fi vam tenir una estona sense núvols i amb la Lluna creixent davant de la terrassa, no queda res més que treure ràpidament el telescopi per fer-hi una ullada. Quan observo la Lluna normalment faig servir un Schmidt-Cassegrain de 8" juntament amb un visor binocular. Això permet una observació molt còmoda, al fer servir els dos ulls, i amb un efecte 3D impressionant.

Telescopi preparat per l'acció

Detall del visor binocular.


Al mirar pels oculars, el primer que em va cridar l'atenció va ser una estructura de cràters en forma de ganxo. Consultant l'Atles de la Lluna descobreixo que correspon al cràter Guttenberg. Vaig fer una foto amb el mòbil que no serveix de gaire però que mostra molt bé el que vull dir.


Aquest forma tan curiosa va ser la que em va decidir a agafar els llapis i dedicar una hora a fer el següent dibuix.
https://flic.kr/p/2hU2pkP

Cràter Gutenberg

El Cràter Gutenberg, de 74km de diàmetre i 2,3km de profunditat, es troba ubicat en el bord oest del Mare Fecunditatis. Al sisè dia de llunació és visible a prop del terminador i destaca principalment per mostrar un altre cràter que s'endinsa en ell a la seva part més oriental, el Gutenberg E, i que és el que dona la forma de ganxo que em va cridar l'atenció.

Un aspecte curiós d'aquest cràter és el fet de que el seu acompanyant, el Gutenberg C (al dibuix apareix a dalt) és un cràter molt més vell que el propi Gutenberg. Aquest fet infringeix la regla general de que els cràters més joves són de mida inferior als més vells ja que en aquest cas Gutenberg, que és més jove, té una mida major que Gutenberg  C que és més antic i té una mida de 45km de diàmetre.

La següent imatge, més ben feta que no la del mòbil, mostra una fotografia de la zona.

http://www.chamaeleon-observatory-onjala.de/mondatlas-2-en/bilder/22prozent/008-glocensius-gutenberg-0037.png
Foto feta pel Franz Hofmann + Wolfgang Paech, a l'Observatori Chamaleon

Per acabar i com sempre us recomano que no perdeu l'ocasió de fer servir el telescopi i observar amb ell. 

Fernando