divendres, 6 de setembre del 2019

Montes Haemus i Cràter Menelaus

Astronomia des de la terrassa pel nostre company de la SALL, Fernando Guirado.

"Quan la Lluna està a les seves fases creixent o minvant és el moment idoni per a observar-la i perquè no per a dibuixar-la.

A més, des de la comoditat de la terrassa encara és pot gaudir molt més, no cal carregar el cotxe ni fer molts kilòmetres per passar una bona estona.

La nit, amb alguns núvols, va ser fresqueta, amb una mica d'aire, però no res important.

Em vaig centrar principalment a la part del terminador, allà on el sol encara no acaba d'il·luminar la Lluna del tot generant ombres i mostrant l'orografia de la Lluna amb tot luxe de detalls.

La zona escollida va ser la part muntanyosa que separa el Mare Serenitatis del Mare Vaporum, els Montes Haemus. Aquests s'estima que es van formar fa uns 3700 milions d'anys, quan un asteroide d'uns 50-100 quilòmetres de diàmetre va impactar la Lluna.

Només era visible parcialment ja que el sol encara no els il·luminava completament. Potser la part més interessant era la que mostrava el Cràter Menelaus i al que vaig dedicar una estona fent el següent dibuix. Aquest cràter té 27,13Km de diàmetre i rep el nom en homenatge a l'astrònom grec Menelau d'Alexandria."

Montes Haemus i Cràter Menelaus - Fernando Guirado