dimecres, 25 de setembre del 2019

La Lluna i ombres amb formes curioses

El passat dia sis de setembre vaig gaudir d'una passejada ornitològica amb Fernando, amic i company de la SALL. No va ser una gran tarda, però vam poder aprofitar la seva càmera Sony NEX6 sobre el meu telescopi terrestre Swarovski ATX80, combinació molt interessant per fer digiscoping.

L'objectiu principal d'aquest equip no és fer astrofotografia, però com va ser una tarda pobre des del punt de vista ornitològic, vam apuntar a la lluna.

Aquesta imatge és el resultat de la integració i tractament de sis captures realitzades a ISO1000 i a una velocitat de 1/60s, sense cap tipus de filtre. El programari utilitzat ha estat Registax, AutoStakkert i Lightroom.



A la imatge. el nostre company Jordi ens va fer notar dues figures molt curioses que apareixen per les projecciones de les ombres dels cràters, com són la X de Werner i la V de Ukert a la part de sota del terminador. 



 
Podeu trobar més informació en aquest vincle: Lunar X and Lunar V

Però també n’hi ha molts d’altres que no marco directament a la imatge, però que es poden localitzar fent servir algun dels atles de la Lluna gratis que hi ha per Internet, com pot ser Virtual Moon. Intentar localitzar-los és potser una de les millor formes d'iniciar-se a l'aprenentatge del relleu lunar.


A destacar es poden observar:

Mars: Mar de la Serenitat, de la Tranquilitat, de la Crisi, de la Fecunditat, del Nèctar, del Fred,

Cràters, seguint el terminador de Nord a Sud: Barrow, Aristoteles, Eudoxus, Cassini, Aristillus, Autolycus, Manillus, Agrippa, Godin, Triesnecker, Menealus, Plinius, Ross, Arago, Hipparchus, Albategnius, Klein, Parrot, Theophilus, Cyrillus, Catharina, Abulfeda, Almanon, Geber, Abenezra, Azophi, Plaifair, Apianus, Blanchinus, Werner, Aliacensis, Stofler, Maurolycus, Licetus, Cuvier, Heraclitus, Lilius, Jacobi, Pitiscus, Hommel, Vlacq, Manzinus,

Muntanyes: Alps, Montblanc, Promontorium Deville, Caucas, Hadley