dilluns, 9 de setembre del 2019

Cràter Copèrnic

"La nit va ser prou bona com per decidir-me a sortir a la terrassa i dedicar una estona a dibuixar. La Lluna es trobava en el seu 9è dia de llunació, per lo que encara es podia treure detalls a la zona del terminador.

El cràter escollit va ser Copèrnic, encara que inicialment havia pensat en el cràter Eratosthenes. Però aquest últim és molt més petit i amb el 8" necessitava molts augments per poder extreure detalls. Vaig fer servir el Binoviewer amb oculars de 14mm i 70º, donant-me una visió molt agradable de la zona, fins i tot veient l'inici dels Montes Carpatus encapçalats pels cràters Gay-Lussac i Gay-Lussac A.

El Cràter Copèrnic, que rep el seu nom en homenatge a l'astrònom Nicolau Copernic, va ser clau per a determinar l'estratigrafia bàsica de la Lluna fa cinquanta anys, permetent determinar les edats relatives dels materials geològics. Gene Shoemaker i Robert Hackman van degterminar que els rajos de diferents cràters mostraven una gamma d'albedos des de molt brillants (com el cas del cràter Aristarc) fins a prou feines visibles (com pot ser el cràter de Copèrnic).

Sabent que els rajos van desapareixent amb el temps, bé per d'altres impactes a la Lluna o fins i tot pel vent solar, van ser capaços de poder definir les edats relatives dels estrats lunars"

Fernando Guirado