dijous, 18 de juliol del 2019

El caçador d'asteroides

El nostre company José M. Pérez, membre de la SALL ha passat uns dies a Canàries, sota un cel espectacular i caçant asteroides. De forma resumida ens explica la seva experiència.


- Com es diu on vas anar?
He estat una setmana a l’observatori del Teide (http://www.iac.es/eno.php?op1=3), convidat pel seu administrador, Miquel Serra, i l'astrònom lleidatà Josep Maria Bosch.

L’observatori del Teide és un complexe  de telescopis de diferents països (Regne Unit, Alemanya, Rúsia, ...). Durant la meva estada vam poder treballant durant tres nits amb el telescopi IAC80, un telescopi de 80cm de diàmetre i 9m de focal. El temps el vam dedicar al seguiment de NEOs (near-Earth object) i ala  detecció d’asteroides. 




 

També vam tenir accés a les imatges obtingudes durant totes les nits pels telescopis robòtics TAR1 i  TAR2 de 40 cm, aquests telescopis estan dedicats a la detecció d’asteroides.


- Perquè vas anar?
Els objectius principals van ser conèixer de primera mà els programes “Ruta de las estrellas” i “Cazasteroides” i les instalacions de l'observatori del Teide. L’Observatori Astronòmic de l’Institut d’Alcarràs treballa el programa "Cazasteroides" i a partir d’aquesta visita té previst instal·lar una antena per detectar meteoroides així com un mesurador de la qualitat de fons de cel.

Els projectes als que l’l’Institut d’Alcarràs s’afegirà són:

https://stars4all.eu/
http://www.contadoresdeestrellas.org/


- Què vas fer durant la teva estada?
Allí vaig poder compartir les activitats realitzades per 15 nois procedents del programa Joves i Ciència (https://jovesiciencia.fundaciocatalunya-lapedrera.com/) i Cims-Celex (https://cims-cellex.cat/), 2 dels quals aniran aquest agost a la “Ruta de las estrellas” al Marroc i 2 més podran anar a la ruta del proper any (http://www.rutaestrellas.com/). Durant la setmana van ser formats en l’observació astronòmica a ull nu i amb telescopis, avaluació de la qualitat del cel, en el coneixement de programes astronòmics (MaximDL, astromètrica, CCDsoft, orbits, FotoDif, ... ), desenvolupament personal, redacció de treballs científics, etc.


- Com és la vida d'un astrònom "professional"?
Durant l’estada el més dur va ser l’adaptació a l’horari, doncs les activitats començaven entre 10 i 11 del matí i acabaven a les 5 o 6 del dia següent. Un altre factor important va ser l’adaptació a la poca humitat de l’ambient, sempre per sota del 40%, arribant a valors inferiors al 10% en moments puntuals. No podem oblidar l’irradiació solar a quasi 2400 m d’altitud i sense cap núvol durant tots els dies.


- Què ens pots dir del cel a l’Observatori del Teide?
Durant aquest període he pogut gaudir d’un cel amb magnituds per sobre de 21.6 de forma constant, amb un 100% de nits aprofitables, encara que va fer una mica de vent les dues primeres nits i la presència de lluna il·luminada més d’un 50% va minvar la qualitat de les observacions.