diumenge, 24 de juliol del 2022

Observació des del balcó de casa

Us compartim la crònica del nostre company F.Guirado de la seva observació feta des del balcó de casa seva, a la Bordeta a Lleida.


Fa temps que no faig cap observació i ja en tenia ganes de tornar-hi. Així que per iniciar de nou res millor, i sobretot còmode,  que sortir al balcó i encarar el telescopi cap al cel. És un Meade SCT 8” amb una muntura altazimutal. 

La nit és calorosa amb un cel blanquinós. Encara així, la constel·lació de l’Escorpio està just davant meu i demana atenció. 

El primer que faig és apunta a Antares per tenir una primera estimació de com anirà l’observació, a grans augments, amb l’ocular 11mm, no acabo de veure’l de forma puntual. Així que el límit el tinc amb l’ocular de 16mm. 

M4 – Aquest cúmul és un clàssic a la constel·lació, a pocs augments, 38mm, es veu clarament la forma, però amb el 16mm es perd la forma globular encara que sí que es distingeixen algunes estrelles del nucli. 

M80 – Amb l’ocular de 38mm, es veu com un borronet que fàcilment pot passar desapercebut. Amb el 16mm millora molt el contrast, enfosquin el cel i detallant clarament el nucli del cúmul. 

M5 – A pocs augments es veu clarament i es poden resoldre algunes de les seves estrelles. Amb el 16mm s’observa un nucli molt compacte i es poden resoldre estrelles de la seva perifèria. 

M19 – Amb pocs augments es veu una piloteta difusa i amb visió lateral es remarca el nucli. A més augments el fons és molt més fosc i millora del contrast del nucli però no acabo de resoldre estrelles al nucli. 

M62 – Des d’M19 s’arriba fàcilment a aquest cúmul globular. La primera sensació a pocs augments és com la d’M80, una piloteta petita, compacta amb un nucli dens. Amb 16mm millora fent-lo molt més bonic però no es pot resoldre estrelles. 

Hi ha molta llum al carrer, a les poblacions properes, però això no treu que es pogui fer una passejadeta pel cel amb el telescopi. Ús animo a provar-ho ni que només sigui amb prismàtics.