dissabte, 1 de febrer del 2020

Nebuloses de la flama i cap de cavall

Avui volem compartir aquesta fantàstica imatge realitzada pel nostre company i soci de la SALL en Jordi Gonzalez. Diu així:


"Es tracta de la famosa nebulosa Barnard 33 o també coneguda com La nebulosa cap de cavall ubicada just al costat de l'estrella Alnitak, una de les tres que formen el cinturó de la constel·lació d'Orió.

La fotografia la vaig fer des de casa , al barri del Secà - Lleida - utilitzant una càmera rèflex a focus primari amb el telescopi Newton 200/1000. Tot hi no ser la càmera idònia per fotografiar aquest objecte , ja que no esta modificada per astrofotografia; el resultat final tampoc a quedat del tot malament.
S'hi pot apreciar perfectament la figura del cap de cavall així com la nebulosa de la Flama NGC 2023, la nebulosa NGC 2024 (sota de B33) i la nebulosa IC 434 (nebulosa vermella radere del cap de cavall).

 La estrella tan brillant que apareix a la fotografia rep el nom de Alnitak y es tracta, en realitat, d’un sistema estel·lar triple format per: Alnitak Aa, Alnitak Ab (ambdues binaries) i Alnitak B.


Si no vaig errat, a la fotografia hi apareix una estrella molt petita al costat de Alnitak però en principi no te cap relació amb el sistema estel·lar.
Segons la informació que he pogut trobar esta catalogada amb el nom de TYC 4771-1207-1. (Ja hem corregireu si m’equivoco, no sóc un expert en la matèria). Aquesta fotografia es el resultat d'apilar 51imatges de 180 segons amb ISO 1600. Es a dir, que  la imatge  te un temps d'exposició de 2h 30minuts."