dimarts, 5 de novembre del 2019

Rupes Altai - La Muralla de la Lluna

La crònica d'una observació des de la terrassa pel nostre company.

Fernando: Aquest diumenge, al sortir a la terrassa em va sorprendre lo bé que es veia la Lluna, havia estat bufant molt d'aire durant el dia i això va ajudar a netejar el cel. Així que no m'en vaig poder estar de treure el telescopi a la terrassa i apuntar-hi amb els llapis preparats.

La visió de la Lluna amb telescopi sempre és aclaparadora, la quantitat de detalls que s'arriben a veure fa que sigui difícil parar-se només a una lloc determinat. Et pots passar hores mirant i reseguint les diferents estructures lunars. Però la meva intenció era un altre, plasmar en paper alguna regió que em cridés l'atenció. Revisant els Atles i reseguint el terminador de la Lluna, el lloc on les ombres que produeix la llum del sol són més definides, vaig arribar a la zona del Cràter Picolomini on s'inicia una formació espectacular, Rupes Altai també coneguda com la Muralla de la Lluna.

El dibuix el vaig fer amb el Meade SCT-8" amb visió binocular i oculars 14mm 70º. El temps total va ser d'una hora, que s'em va passar volant.
https://flic.kr/p/2hFBxiP

Rupes Altai té una llargada de més de 400 quilòmetres, des de la paret occidental, dominada pel cràter Piccolomini, fins al cràter Catharina. L'alçada mitjana és d'uns 1.500m però hi han punts on pot arribar fins als 3.000m. Rep el seu nom d'una extensa cordillera a l'Àsia central, el Masis d'Altai, que s'estén per territoris de Rússia, Mongòlia, Xina i Kazajistan.

Rupes Altai es va originar a conseqüència de l'impacte d'un meteorit que va ser el causant de formar la conca de Mare Nectaris. La col·lisió va provocar violents moviments sísmics i plegaments que van generar l'anell que es pot veure al voltant del mare i del que Rupes Altai és l'últim vestigi.
http://www.arcturus.len.it/Atlante%20Luna/imagesDritta/57.htm
 Detall de l'orografia  Lunar - Font Atlas of the Moon - Antonín Rükl


En aquest vídeo teniu la visió que la sonda Kaguya ens va proporcionar de Rupes Alta, simplement espectacular!