dilluns, 30 de setembre del 2019

Astro-Sortida

El nostre company, Fernando Guirado, ens comparteix el relat de la seva última sortida amb el telescopi.

"A l'última sortida tenia en ment dedicar-me principalment a les Constel·lacions de Capricorn, Aquari i Pegaso, però al final no em vaig poder estar de moure’m a d’altres. Així que em vaig posar davant del telescopi i em vaig llançar.

La nit, encara que a nivell d'observació, personalment ha estat molt bona, veient les dades del CFM (Cel Fosc Ficar) es veu que la humitat va ser molt alta. Aquesta situació es notava quan intentaba prendre anotacions a la llibreta amb el paper humit. El valor millor de SQM ha estat de 21.42, sobre la 1:40, encara que a partir de les 23:30 no va baixar de 21.20
Aquest és el resum de l'observació:

Hickson93 (NGC7547, NGC7549, NGC7550, NGC7553, NGC7558)
Per qui no el conegui el Catàleg Hickson (http://www.astro.ubc.ca/people/hickson), està dedicat a agrupacions compactes de galàxies i va ser creat el 1982 per Paul Hickson. Es pot descarregar en format PDF d'aquest vincle:
Hickson93 està formada per 5 galàxies espirals i el·líptiques totes juntetes. Intento l'aproximació amb el 28mm i no aconsegueixo veure res. Són molt pocs augments x65.3. A continuació provo amb el 16mm i sí que s'intueixen unes taques difuses. Poso el 4.7mm, i el cel s'enfosqueix un munt, a més el camp que dona és aproximadament de la mida de l'agrupació. Encara així, no s'acaba de definir bé cap de les galàxies. Paso a l’11mm intentant que hi hagi un major espai al voltant per a que el contrast millor i finalment aconsegueixo resoldre tres d'elles. La veritat és que no es veu gaire detall fora d’uns borronets grisosos.

Messier 2 – Cúmul globular
Amb el 11mm es veu espectacular, es resolen moltíssimes estrelles es veu el nucli molt dens.

HR8363 – Estrella doble
Amb l’11mm també desdobla bé. Provo amb el 4.7mm per veure si puc resoldre colors (són estrelles de color groc i blanc) però no ho aconsegueixo es veuen massa iguals, no hi ha diferència notable entre elles.

12Aqr – Estrella doble
Amb l’11mm sembla que es desdoblen però es troben molt properes entre elles. Amb el 4.7mm sí que s'observen dos punts molt propers entre ells. Costa de col·locar-les al centre de l'ocular ja que qualsevol petit moviment del telescopi fa vibrar la visió. M’haig de plantejar seriosament afegir motors a la muntura.

NGC7009 - Saturn Nebula
És una nebulosa preciosa. Amb el 4.7mm es resol molt bé, és com una pilota bastant grossota. Es veu un estel aproximadament a les 8h. Poso l’11mm i guanya moltíssim, es veu la nebulosa molt més petita però queda emmarcada en el camp estel·lar, es veuen les estrelles al voltant i a la nebulosa se li veu un color blavós turquesa. A la part inferior observo unes estrelles formant com una L.

Messier 73 – Clúster obert
M73 és un clúster molt curiós perquè està molt despoblat, es veuen perfectament 4 estrelles, fent un triangle i al costat d'un dels vèrtexs, una altra estrella. Faig servir l’11mm més que res per veure una mica més de camp al voltant i guanya una mica però es perd la sensació de veure un clúster.

Messier 72 – Cúmul globular
Passar de M73 a M72, és canviar totalment el xip a l'observació. Segueixo amb l’11mm i apareix un cúmul “gordote” amb moltes estrelles. Es resol bé el centre i amb l’11mm s'emmarca amb moltes estrelles al voltant.

Messier 30 – Cúmul globular
Està bastant baix, a uns 24º sobre l'horitzó. Segueixo amb l’11mm. Es veu molt bé i és fantàstic. S'aprecia com dos/tres braços d’estrelles més poblats i el centre molt més dens.

NGC7184 – Galàxia espiral
La galàxia es veu com una barra allargada difusa, sense detall i amb dues estrelles que li queden aproximadament a les 10h i una altre estrella a les 17h. No es gens espectacular però es el que tenen les galàxies, estan tan llunyanes que es difícil observar detalls.

NGC7180 – Galàxia el·líptica
NGC7180 està una miqueta al nord de la galàxia NGC7184, s'observa molt difusa amb l’11mm però es distingeix bé respecte al fons. El que és bonic és el camp que té al voltant com una línia d'estrelles que queden al que seria la seva esquerra.

29Aqur – Estrella doble
Amb l’11mm es resol molt bé, es veuen dues estrelles molt juntes, prenent com a referència la central, la que està al seu costat quedaria aproximadament a les 11h amb una molt lleu separació entre elles.

NGC7218 – Galàxia espiral
És una galàxia espiral de magnitud 12 que es distingeix força bé respecte al que és el cel. Es veuen 2 estrelles una que li queda aprox. a les 6h i l'altra estrella una miqueta més amunt i a la dreta en el que seria aproximadament les 3h.

NGC7183 – Galàxia espiral
Continuo amb l’11mm. Comparada amb la galàxia anterior NGC7218, aquesta es veu amb menys intensitat, amb visió lateral sí que es distingeix una miqueta més i s'aprecia bastant més aplanada.

NGC7293 - Helix Nebula
Em moc a la Nebulosa de la Hèlix, i em passejo per davant d'ella sense arribar a veure-la, fins i tot torno a calibrar els encoders amb una estrella propera i provo de fer aproximacions diverses vegades sense arribar a veure-la, la qual cosa em mosqueja bastant. Poso el 38 mm per veure el camp i corroborar la posició i intentar veure algun gradient de grisos, i res. Però  poso el filtre UHC-S i és increïble veure com davant meu apareix una taca enorme, paso al UHC, més restrictitu, i guanya molt més contrast, però quan millor es veu és amb el filtre OIII, és senzillament espectacular. Possiblement la millor observació de la nit.

Messier 15 – Cúmul globular
Acabo de menjar-me l'entrepà i amb el 38mm posat em llanço cap a M15. Aquest cúmul és senzillament brutal, amb un centre molt atapeït i dens. M'atreveixo a posar l’11mm i en tenir més augments s’incrementa molt més el detall de les estrelles, que es resolen sense problema, tant les internes com les externes. Només per provar poso el 4.7mm, ara ocupa la visió de tot el camp de l'ocular, amb moltíssimes estrelles, molt ben posicionades i que es resolen molt bé. Amb aquest ocular el cel s'enfosqueix molt, l'únic problema que li trobo és que costa trobar el punt bó d'enfocament. Provo amb el 16mm, per guanyar camp i el canvi és fantàstic, aquest cúmul cal veure-ho emmarcat envoltat d'estrelles. La veritat és que és espectacular.

NGC2276 y NGC2300 – Galàxia espiral y el·líptica
Em moc a la constel·lació de Cefeu. Amb el 16mm, s'observen dues taques tènues dins el mateix camp. NGC2300 es veu molt més intensa que NGC2276. Amb visió lateral perifèrica s'observen molt millor.

NGC188 – Clúster obert
És un clúster molt ampli per lo que he posat el 38 mm per a mostrar-oa complet i sobretot per poder-lo diferenciar respecte al conjunt d'estrelles del voltant. Tot i això no puc dir que sigui espectacular, bastant normalet.

NGC40 – Nebulosa planetària
Amb l’11mm es defineix un puntet interior que és correspon a l'estrella interna que ha expulsat les seves capes externes i que es veuen com un halo molt ben definit al seu voltant. Amb el filtre OIII no veig que guanyi molt.

NGC7822 Cederblad212/Cederblad214 – Nebuloses brillants
Són dos nebuloses brillants de magnitud 10, però no aconsegueixo visualitzar-les. Amb el 38mm potser es veu una mica de gradient al cel però no puc afirmar que les hagi resolt ni tampoc fent servir els filtres.

NGC6951 - Galàxia espiral
Amb el 4.7mm no sóc capaç de resoldre-la en canvi amb el 11mm sí que es veu que hi ha alguna cosa, es veu alguna cosa difuminada i observant amb visió lateral millora una mica.

NGC6946 - Fireworks Galaxy
És una galàxia gran, amb l'ocular 11mm es veu una taca grisosa encara que no acabo d'intuir l'estructura.  Provo amb el 16mm, amb més camp i moltes més estrelles, tot i que no acabo de definir l'estructura de braços espirals si que sembla que hi ha unes zones més fosques.

NGC6939 - Clúster obert
Es distingeix molt millor que l'anterior NGC188, amb el 16mm es veu bastant bé i es resolen les estrelles. S'observa com un amuntegament d'estrelles que fa que es diferenciï de les que hi ha al seu voltant.

NGC6543 - Nebulosa de l'ull de gat
Amb el 16mm es veia bé però amb el 11mm s'observa una forma ovalada. També distingeixo color, com un blavós turquesa.

Messier 92 – Clúster globular
Amb l’11mm es veu molt bé, es distingeixen perfectament les estrelles tant al centre com a l'entorn. També aquest clúster entra dins de la categoria d'espectacular.

Messier 13 – Clúster globular
Ja que sóc al costat de M13 m’apropo. Aquest cúmul, l’he observat moltes vegades i com sempre és molt bonic i enorme però després d'haver vist durant la nit els altres clúster gairebé que em quedo amb la visió de M15.

Almach - Estrella doble
És una visió molt xula, en què es veu l'estrella principal de color groc i la petita de color blau al seu costat.

NGC752 - Clúster obert
És molt gran per lo que faig servir el 38 mm. Es resol molt bé les estrelles. És un camp estel·lar molt xulo amb moltes estrelles totes puntuals i ben definides.

Messier 33 - Galàxia Pinwhell
Amb el 38mm es veu que hi ha alguna cosa, el fons està grisós i no s'observa cap estructura. Amb el 11mm segueix sense observar-se detall de forma explícita, encara que sí que sembla que es distingeix alguna cosa dels braços espirals.

Messier 31 - Galàxia de Andrómeda i M110
Es troba bastant alta. Cal veure-la amb el 38mm pel gran que arriba a ser, es distingeix molt bé M110. No sóc capaç de veure M30. La visió de M31 és espectacular amb el cercador de 50mm, és sens dubte un objecte per observar amb prismàtics.

NGC672 i IC727 - Galàxies espirales
Encara mantinc el 38 mm, NGC672 es veu de forma subtil. Col·locant l’11mm es distingeix una línia grisenca i que està alineat amb cinc estrelles. IC1727 està al costat però no aconsegueixo distingir-la.

Collinder 21 - Clúster obert
Amb ´ 11mm es veuen bastants estrelles brillants, totes són fàcils de distingir i formen asterismes bastant curiosos.

NGC777 - Galàxia el·líptica
Segueixo amb l’11mm, s'observa una nebulositat molt tènue encara que no s'acaba de definir la forma, el que sí que és evident que aquí hi ha alguna cosa difusa amb un nucli més potent.

Constel·lació Àguila
En aquest moment aprofito que la Constel·lació de l'Àguila està baixa per moure’m per ella amb el 38mm. És francament un espectacle ja que a l'estar situada en plena Via Làctia s'observen camps estel·lars brutals, plens d'estrelles, i alhora es poden veure zones amb gran escassetat d'estrelles a causa de les nebuloses fosques que hi ha present.

Neptú - Planeta
Amb l’11mm, es veu com un puntet blau, com una estrella de color blavosa que destaca contra el fons. Més encara si es compara amb l'estrella Phi Aquari que és de color groc i que també es veu en el camp de l'ocular.

La nit ha estat realment bona, tot i que la humitat dificultava el poder prendre notes en paper, però la visió pels oculars ha estat espectacular i m'ha permès gaudir del moment. Ja amb ganes de tornar a sortir.

Fernando Guriado"
-->