dilluns, 25 de gener del 2010

Mart en oposició el dia 29 de gener del 2010

El proper divendres dia 29 el planeta Mart arriba al moment de l'oposició a la constel·lació de Càncer. Aquest fenòmen, que en el cas de Mart es produeix aproximadament cada 2 anys, consisteix en que el Sol, la Terra i Mart es troben alineats, de manera que vists des del nostre planeta el Sol i Mart són en posicions oposades (d'aquí al nom). A més, aquest és el moment en el qual Mart es troba a una distància més petita de nosaltres, i per tant la seva brillantor i mida aparent seran màxims.

Image

Marte i la Luna el dia 29/01/2010, mirant sobre l'horitzó Est a les 18:30 hora local .

Com que les òrbites planetàries no són perfectament circulars, sinó el·líptiques, aquesta distància mínima no és sempre la mateixa. En el cas de l'a del 2010, serà de 99 milions de quilòmetres, però una oposició perihèlica (les més favorables) com la que succeirà al 2018, la distància arribarà a ser de tan sols 55 milions de quilòmetres. En la d'aquest any, Mart arribarà a una mida aparent de 14 segons d'arc i una magnitud de -1,3.

Durant tots aquests dies Mart serà i fàcil de localitzar a simple vista. El trobarem mirant cap a l'est a les primeres hores de la nit, fàcilment identificable per la seva brillantor i el seu color ataronjat.

Alguns membres de la Societat Astronòmica de Lleida sortirem a observar el planeta i altres objectes el proper cap de setmana (divendres o dissabte, segons la meteorologia). Si vols venir, pots contactar amb nosaltres: astrolleida@gmail.com


Salut i cels foscos!