dimecres, 26 d’agost del 2009

L'engany de Mart i les dues llunes

A la Societat Astronòmica de Lleida hem rebut moltes consultes pel que fa a aquest fals fenòmen.

Un agost més ha corregut la veu pel que fa a un hipotètic apropament del planeta Mart a la Terra que, segons diu el mail que ho anuncia, s'hauria d'arribar a veure tan gran com la nostra Lluna, de manera que s'observessin com dues llunes al cel simultàniament durant la nit del 27 d'agost. Es tracta d'una història totalment falsa i sense cap ni peus, que apareix cada estiu des de fa uns quants anys.

La llegenda urbana de cada agost està farcida de dades provinents de l'oposició de Mart de l'any 2003, moment en el qual es va poder observar molt favorablement, però ni de lluny res semblant al que el correu anuncia. De fet aquest agost Mart serà només visible a partir de les 3 de la matinada en forma d'un puntet vermellós, que ni tan sols amb telescopi mostrarà gaire espectacle. La Terra i Mart s'apropen més o menys cada dos anys (moment que es produeix l'oposició), i és llavors quan Mart s'observa més gran i brillant, però en el millor dels casos arriba a veures amb una mida 1/70 vegades la de la Lluna. És a dir que només amb un telescopi se li poden observar detalls, a simple vistà com a molt és un punt vermellós brillant!

La propera oposició serà el 29 de gener del 2010, quan Mart s'observarà des de la Terra amb una mida aparent de 14 segons d'arc (un 0,8% de la mida aparent de la Lluna).